dancing the city #algarve

retreat internațional de dans contemporan cu Cosmin Manolescu & Paradis Serial

ilha-deserta-faro

Îți place să călătorești și să explorezi locuri și lucruri noi?
N-ai fost niciodată în Portugalia sau vrei să revii dansînd pe unele din cele mai frumoase plaje din Europa?
Vrei să practici mai mult dans contemporan?
Ți-au plăcut atelierele lui Cosmin Manolescu și spectacolul [Fragil] și vrei să îți oferi mai multe experiențe de dans contemporan?

Atunci vino cu noi să dansăm împreună la Faro în Portugalia într-o nouă călătorie emoțională care va aniversa 20 de ani de activitate a Fundației Gabriela Tudor.

[dancing the city #algarve] este un cantonament internațional de dans contemporan organizat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul rezidenței coregrafice oferite de DeVIR/CAPa (Faro) în cadrul programului „Publicul e scena”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

CÎND
21-27 mai 2017
plecarea este sîmbătă, 20 mai, iar întoarcerea duminică, 28 mai

UNDE
Faro, DEVir/CAPa | www.devir-capa.com
rua Frei Lourenço de Santa Maria nº 4 e 6
8000-352 Faro, Portugal

FORMAT DE LUCRU
Retreatul de dans contemporan [dancing the city #algarve] este un experiment performativ condus de Cosmin Manolescu, care continuă și dezvoltă experiența spectacolului [Fragil], atelierul de explorare urbană și seria de călătorii emoționale începute recent în Goa si Kerala (India). Cantonamentul de dans de la Faro se va derula într-una din cele mai frumoase regiuni cu deschidere la Atlantic și se concentrează pe întîlnirea cu natura și cu specificul orașelor portugheze din sud. Programul va pune un accent important pe componenta de dezvoltare și implicare a publicului în procesul creativ, acesta devinind pe rînd participant, performer și creator, sursă de inspirație și partener de dialog artistic. Formatul este unul mixt și va include sesiuni de dans zilnice în studioul de dans DeVIR/CAPa, pe străzile orașului Faro și pe plajele din Algarve, iar durata de lucru va fi de aproximativ 6 ore pe zi. În cadrul cantonamentului va fi experimentat un nou format al spectacolului [Fragil] și vor avea loc sesiuni de improvizație, explorări urbane, jocuri și experiențe performative în formate diverse, la răsăritul și apusul soarelui, pe stradă etc. Retreatul se va finaliza cu o prezentare informală la Faro pe 27 mai.

ÎNSCRIERI
Retreatul este deschis atît tinerilor artiști, cît și amatorilor interesați de dansul contemporan, iar numărul maxim de participanți este de 8 persoane. Taxa de participare include programul de cursuri zilnice conduse de Cosmin Manolescu și cazarea în Faro (8 nopți):
a) 180 Euro/persoană (cazare în dormitor comun cu mai multe paturi, lînga studioul de dans, acces la baie comună și bucatarie, în cladirea DeVIR/CAPa) – 6 locuri.
b) 260 Euro/persoană (camera single în apartament inchiriat) – 2 locuri.

Vă rugăm să menționați în mesajul dvs. de înscriere pentru care variantă de cazare optați (pat în dormitor comun) sau cameră single. Plata se va putea face în numerar sau prin transfer bancar pînă cel tîrziu la data de 1 aprilie 2017, în caz contrar locuri urmînd a fi oferite altor persone înscrise, aflate pe lista de rezervă.

Costurile de transport internațional la Faro, transportul local și cheltuielile cu masa sînt în sarcina participanților (aproximativ 20 Euro/zi). Selecția participanților se va face pe baza unei scrisori de interes și a unei scurte biografii trimise la adresa serial.paradise@artsf.ro pînă la data de 1 martie 2017. Organizatorii își rezervă dreptul de a acorda 3 locuri pentru persoane care nu au mai participat la ateliere de dans organizate de Cosmin Manolescu.

BURSE
Prin finanțarea oferită de AFCN vor fi oferite 2 burse pentru performeri/dansatori/alti artiști interesati să participe activ la procesul de lucru si creație propus de coregraful Cosmin Manolescu. Bursele vor acoperi costurile de deplasare – transportul internațional și cazarea la Faro pe perioada cantonamentului, cheltuielile cu masa fiind în sarcina bursierilor. Artiștii interesați să aplice pentru cele 2 burse sînt rugați să menționeze explicit acest lucru în scrisoarea de interes. Rezultatul selecției bursierilor va fi anunțat la mijlocul lunii martie.

INFORMAȚII LOGISTICE
Faro este orașul principal al regiunii Algarve. Orașul foarte bine conectat prin autocare și trenuri cu Lisabona, Sevilia, Madrid și Bruxelles. Între plajele cele mai frumoase din Algarve se numără Ilha Deserta (se ajunge cu un vaporaș din Faro), Praia da Falesia (lînga Albufeira), Praia de la Rocha (Portimao), Ilha Tavira.

Principalele companii aeriene care zboară către Lisabona și Faro sunt:
> WizzAir operează în weekend un zbor direct București-Lisabona care costă în acest moment aproximativ 240 Euro (dus-întors fără bagaj de cală inclus). De la Lisabona se poate călători cu trenul rapid (3 ore) la Faro. Trenul pleacă din Gara Oriente (care este conectată cu metroul de aeroport), iar biletul costă aproximativ 26 Euro (sau mai ieftin daca achiziționat din timp). Biletele de tren pot fi achizitionate de pe site-ul căilor ferate portugheze la adresa: http://www.cp.pt/passageiros/en/buy-tickets.
> Lufthansa zboară direct la Faro via Munchen, costul unui bilet este de aproximativ 350 Euro.
> IBERIA operează un zbor low cost cu AirNostrum din Madrid, costul este de aproximativ 90 Euro (dus-întors).
> Ryanair operează direct curse din Bruxelles către Faro, costul este de aproximativ 100 Euro, dus întors).

Cosmin MANOLESCU este coregraf, performer și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale interactive realizate sub labelul Paradis Serial – au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 25 ani de activitate profesională a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important in promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan.

În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat și spectacolul „zmeul sau ce este dansul contemporan” pentru care a primit premiul Fundatiei Alexandrion pentru secțiunea dans (decembrie 2015).

Între spectacolele sale recente se numără [Fragil] o coproducție E-Motional: rethinking dance, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO) care a fost prezentată la Sibiu în octombrie 2016 și „zmeul sau ce este dansul contemporan”, realizat în 2015 la Kinosaki, Tokyo și București în cadrul proiectului Eastern Connection. În prezent lucrează la un nou proiect coregrafic #danswanderer, ce va avea premiera în primăvara anului 2018.

Organizat de Fundația Gabriela Tudor, retreatul de dans [dancing the city #algarve] face parte din programul „Publicul e scena”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Lasă un comentariu