Despre

Un program creat de Cosmin Manolescu și Ștefania Ferchedău, ZonaD este o platformă-laborator independentă, dedicată dansului și artelor contemporane, cu un program permanent destinat formării profesionale și cercetării artistice. ZonaD încurajează practicile colaborative și cercetarea individuală, mediind și facilitînd în același timp întîlnirea dintre artiști și publicul larg. Deși spațiul fizic ZonaD a fost închis la finalul anului 2014, ZonaD continuă ca o platformă mobilă care ocupă temporar alte spații prietene, prin parteneriate cu diverse organizații și instituții.

ZonaD programează ateliere și cursuri pentru coregrafi și dansatori, dar și pentru neprofesioniști, susținute de coregrafi români și străini; rezidențe artistice pentru dezvoltarea unor noi producții de dans; seri de improvizație; proiecții de filme de dans; evenimente speciale în format laborator și experimente la granița între diverse discipline artistice.

Programarea ZonaD se derulează în cadrul următoarelor proiecte și activități-cadru:

  • ModulD – ateliere și cursuri de dans contemporan pentru profesioniști și publicul larg
  • Rezidențe coregrafice și interdisciplinare
  • Paradis Serial – proiectele companiei Paradis Serial, sub direcția artistică a coregrafului Cosmin Manolescu
  • E-Motional – program de schimb, cercetare și colaborare artistică, co-producții și touring, și dezvoltarea publicului, la nivel european
  • Eastern Connection – program de colaborare româno-japonez
  • ZonaD Film – seri de proiecții filme de dans
  • ZonaD Impro – seri de improvizație animate de un coregraf şi un muzician.
  • ZonaD Relax  inițiativă antreprenorială dezvoltată în vederea strîngerii de fonduri pentru susținerea proiectelor; poate include: cursuri, pachete de teambuilding bazate pe mișcare oferite companiilor.

ZonaD este un proiect organizat de Fundația Gabriela Tudor. Finanțatorii publici și privați ai programelor ZonaD de la începutul acesteia sînt: programul Cultura al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național, Programul cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, Centrul Național al Dansului București, Ministerul Culturii, Fundația Culturală Europeană din Amsterdam, The Saison Foundation, Tokyo, Trust for Mutual Understanding, administrat de Movement Research, Suitecase Fund/ New York Live Arts, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, precum și peste 50 de donatori în cadrul campaniei Make Dance Happen 2013.

În perioada iunie 2012 – decembrie 2014, platforma ZonaD a funcționat sub numele ZonaD – studio Paradis Serial, cu un spațiu dedicat în București. Menținerea studioului în contextul politic și cultural extrem de dificil din România începînd cu vara 2012 a fost o inițiativă ambițioasă, menită să vină în sprijinul artiștilor și al publicului interesat de fenomenul artistic contemporan. Lipsa resurselor financiare adecvate și constante pentru menținerea spațiului pe întreaga durata a anului nu a permis continuarea acestuia în formatulul inițial. Închiderea acestuia în 2014 a fost cauzată în egală măsură de lipsa de perspectivă pe care o au inițiativele non-profit în România, întrucît, pe măsură ce ZonaD și-a cîștigat locul și recunoașterea pe scena artistică, contextul pentru artele contemporane în România s-a deteriorat progresiv. Citiți statementul ZonaD la închiderea spațiului.

Pentru a afla mai multe despre programele și evenimentele ZonaD vizitați Paginile dedicate în meniu sau Categoriile listate în bara lateral dreaptă a paginii Acasă.

Vizionați un trailer al spațiului în care a început ZonaD:

ZonaD – passion comes by tasting from Fundatia Gabriela Tudor on Vimeo.

ZonaD – platforma de dans și arta contemporană
Contact: Cosmin Manolescu, director artistic / Ștefania Ferchedău, director de programe
Editor blog: Ștefania Ferchedău
Email: serial.paradise@artsf.ro
Tel: 0740 300 124, 0722 322 366

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s